OP-STAP Traject

Voor wie?

Adolescenten (vanaf 16 jaar), jongvolwassenen en volwassenen met een persoonlijkheidsproblematiek kunnen bij het traject OP-STAP terecht. Er is geen leeftijdsbovengrens, zolang het programma kan gevolgd worden en de vertaling van de vaardigheden kan gemaakt worden naar het dagelijkse leven.  

Het gaat meestal om mensen met een emotieregulatieproblematiek, een borderlineproblematiek of met borderline symptomen. De borderlineproblematiek wordt beschouwd als een ontregeling van het emotioneel systeem. De emotionele instabiliteit kan leiden tot moeilijkheden op andere gebieden:

  • gedragsinstabiliteit: zelfverwondend gedrag/para-suïcidaal gedrag, impulsief gedrag
  • relationele moeilijkheden: chaotische relaties, aantrekken-afstoten, verlatingsangst
  • ontregeling van het zelf: identiteitsverwarring/ problemen met het zelfgevoel, gevoel van leegte
  • cognitieve ontregeling: dissociatie, paranoïde gedachten, zwart-witdenken

Zorgvragers die na intake op de wachtlijst van Cadans of de wachtlijst van Gaandeweg staan, kunnen deelnemen aan het traject OP-STAP. 
 

Waar werken we samen naar toe?

Er wordt gewerkt naar meer stabiliteit en evenwicht in het leven door het aanleren en verder ontwikkelen van mindfulness vaardigheden. De praktische oefeningen helpen om de aandacht te richten op het hier en nu.

Wat bieden we aan?

De OP-STAP groep is een aanbod van aandachts- en waarnemingsoefeningen die de mogelijkheid bieden om kennis te maken én te oefenen met de oplettenheidsvaardigheden (mindfulness). 

Op deze manier kan men bewust leren observeren doorheen de dag en zorg dragen voor zichzelf, een essentieel onderdeel van de Dialectische Gedrags Therapie (DGT).  

De training vindt plaats in een gesloten groep van max. 10 personen gedurende 8 weken. Dit een halve dag per week. Een engagement voor de 8 weken wordt verwacht. We bieden een training aan, geen behandeling.
 

Vanuit welke visie werken we?

Het therapeutisch behandelkader is de Dialectische Gedragstherapie (DGT), ontwikkeld door Professor Marsha M. Linehan.

DGT is een vorm van cognitieve gedragstherapie, en is een ‘op-het-leven-gericht’ programma. Valideren van het lijden en aanmoedigen tot verandering vormen de twee pijlers van de dialectiek. De gezonde mogelijkheden worden daarbij benadrukt en de eigen innerlijke kracht wordt sterk aangesproken.
 

Contact

Voor meer informatie over OP-STAP kan je terecht bij 

Roald Van der Eecken 
Roald.van.der.eecken@karus.be