Ambulante begeleiding: Gaandeweg

Voor wie?

Adolescenten (vanaf 16 jaar), jongvolwassenen en volwassenen met een persoonlijkheidsproblematiek kunnen bij Gaandeweg terecht. Er is geen leeftijdsbovengrens, zolang het programma kan gevolgd worden en de vertaling van de vaardigheden kan gemaakt worden naar het dagelijkse leven.  

Het gaat meestal om mensen met een emotieregulatieproblematiek, een borderlineproblematiek of met borderline symptomen. De borderlineproblematiek wordt beschouwd als een ontregeling van het emotioneel systeem. De emotionele instabiliteit kan leiden tot moeilijkheden op andere gebieden:

  • gedragsinstabiliteit: zelfverwondend gedrag/para-suïcidaal gedrag, impulsief gedrag
  • relationele moeilijkheden: chaotische relaties, aantrekken-afstoten, verlatingsangst
  • ontregeling van het zelf: identiteitsverwarring/ problemen met het zelfgevoel, gevoel van leegte
  • cognitieve ontregeling: dissociatie, paranoïde gedachten, zwart-witdenken

Waar werken we samen naartoe?

Er wordt gewerkt naar meer stabiliteit en evenwicht in het leven door het aanleren en verder ontwikkelen van psychosociale vaardigheden. De praktische oefeningen helpen om de aandacht te richten op het hier en nu, emoties te erkennen en te reguleren, de sociale vaardigheden te vergroten en stress en moeilijkheden te accepteren.

Doelen zijn - in volgorde van belangrijkheid:

  • verminderen van suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag,
  • verminderen van therapieverstorend gedrag,
  • verminderen van gedrag dat de kwaliteit van het leven verarmt,
  • verhogen van vaardigheden in het omgaan met emoties, anderen en jezelf.

Bij dit alles wordt in toenemende mate aandacht besteed aan het leren kennen en versterken van gezonde mogelijkheden als alternatief voor gewoontes die de kwaliteit van het leven verminderen.

Wat bieden we aan?

We bieden een ambulant behandelprogramma in een groep van maximum 9 personen.

Het programma bestaat uit 2 fasen: basisaanbod en verderzetting van training.

Basisaanbod

Dit aanbod omvat een pre-treatmentfase waarin aandacht wordt besteed aan de uitgangspunten, aard, structuur en basisinstrumenten van de behandeling, en levensbeheersing.

Daarnaast omvat het basisaanbod ook de basismodule KOV (KernOplettendheidsVaardigheden) en de vaardigheden uit de stressregulatie.

Het basisaanbod start met 2 dagen (9.30-16.00 uur) en wordt vervolgd door 18 weken op dinsdag (9.30-12.00 uur) OF woensdag (09.30-12.00 uur).

 

Verderzetting van de training

Een individueel, op maat gemaakt programma.
Het aanbod waaruit kan gekozen worden omvat de module Emotieregulatie, de module Intermenselijke effectiviteit & de module zelfcompassie. De verderzetting van de training wordt aangeboden op donderdag (09.30 uur tot 12.00 uur).

Het doorlopen van alle modules vraagt 38 weken oefentijd. Dit alles kan nog aangevuld worden met het ambulant programma VIC (Versterk Innerlijke Coach).

Vanuit welke visie werken wij?

Het therapeutisch behandelkader is de Dialectische Gedragstherapie (DGT), ontwikkeld door Professor Marsha M. Linehan.

DGT is een vorm van cognitieve gedragstherapie, en is een ‘op-het-leven-gericht’ programma. Valideren van het lijden en aanmoedigen tot verandering vormen de twee pijlers van de dialectiek. De gezonde mogelijkheden worden daarbij benadrukt en de eigen innerlijke kracht wordt sterk aangesproken.

Contact

Voor meer informatie over Gaandeweg kan je terecht bij 

Inge Claeys, coördinator 
inge.claeys@karus.be
09 244 68 11

Downloads