Cadans

Voor wie?

De afdeling biedt een behandelprogramma voor adolescenten, jongvolwassenen en volwassenen met een persoonlijkheidsproblematiek. Het gaat meestal om mensen met een emotieregulatieproblematiek, een borderlineproblematiek of met borderline symptomen.

Deze borderlineproblematiek wordt beschouwd als een ontregeling van het emotioneel systeem. De emotionele instabiliteit kan leiden tot moeilijkheden op andere gebieden:

  • destructief gedrag: zelfverwondend gedrag, para-suïcidaal gedrag, impulsief gedrag
  • relationele moeilijkheden: chaotische relaties, aantrekken-afstoten, verlatingsangst
  • moeilijkheden met zelfbeleving: identiteitsverwarring, problemen met het zelfbeeld, gevoel van leegte
  • cognitieve ontregeling: dissociatie, paranoïde gedachten, zwart-witdenken

De minimumleeftijd is 16 jaar. We hebben geen bovengrens zolang het programma kan gevolgd worden en de vertaling van de vaardigheden kan gemaakt worden naar het dagdagelijkse leven.

Zorgvragers met een acute psychotische problematiek en/of een overheersende verslavings- of eetproblematiek dienen hierin eerst de nodige stabiliteit en behandeling te krijgen, alvorens de onderliggende persoonlijkheidsproblematiek te behandelen. Daarnaast geldt een exclusie voor mensen met een uitgesproken antisociale persoonlijkheidsproblematiek of mensen met een mentale beperking. 

Waar werken we samen naartoe?

Door psychosociale vaardigheden aan te leren en verder te ontwikkelen, werken we naar meer stabiliteit en evenwicht in het leven. De praktische oefeningen helpen om de aandacht te richten op het hier en nu, emoties te erkennen en reguleren, de sociale vaardigheden te vergroten en stress en moeilijkheden te accepteren.

Doelen zijn, in volgorde van belangrijkheid:

  • verminderen van suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag,
  • verminderen van therapieverstorend gedrag,
  • verminderen van gedrag dat de kwaliteit van het leven belemmert,
  • verhogen van vaardigheden in het omgaan met emoties, anderen en jezelf.

Bij dit alles wordt in toenemende mate aandacht besteed aan het leren kennen en versterken van gezonde mogelijkheden als alternatief voor gewoontes die de kwaliteit van het leven verminderen.

We werken aan een stabieler en gezonder zelfbeeld, en versterken de connectie met het lichaam en de gehele persoon.

Wat bieden we aan?

1. Residentiële opname + dagBEHANDELING

Het gehele multidisciplinair team hanteert als kader de dialectische gedragstherapie.
Het aanbod omvat:

  • vaardigheidstraining in groep: kernoplettendheidsvaardigheden, mindfulness, crisisvaardigheden, emotieregulatie, intermenselijke effectiviteit en zelfcompassie
  • non-verbale therapieën: crea, muziek, mindfulness, tijdsbewustwording, drama
  • psycho-educatiegroep m.b.t. budget, administratie,…
  • lichaamsbewustwording: non-verbale oefeningen gebaseerd op de Pesso-therapie en de Compassion Focused therapy.
  • voor mensen die moeilijkheden ervaren met eten hebben we een specifieke module eetvaardigheden.

Wekelijks is er een consult met de psychiater voorzien en individuele coaching. De behandeling verloopt in twee fasen: de ankerfase (minimaal 8 weken) en de trainingsfase. Een groot deel van de behandeling kan verdergezet worden vanuit dagbehandeling.
 
We voorzien maandelijks een familieavond en bieden ook de mogelijkheid aan tot relatie- en/of gezinsgesprekken (maximaal 5 gesprekken). Dit kan eventueel aangevuld worden met de familievalidatie groep voor familieleden en belangrijke derden (zie ambulante begeleiding).


2. De Villa

De Villa is een campuswoning die plaats biedt aan maximaal 5 zorgvragers. Het betreft zorgvragers die de behandeling aan het doorlopen zijn en die reeds de trainingsfase bereikt hebben. Binnen de Villa wordt het DGT-kader verder aangehouden en krijgen de bewoners de kans om de vertaling te maken van hun vaardigheden naar het dagdagelijks leven en hun eigenwaarde te versterken.  Ze kunnen in de Villa verblijven voor een beperkte periode om zo geleidelijk de overgang van een residentiële opname naar een zelfstandig leven te maken.   


3. Crisisopname ‘Bed op recept’

Mensen met een borderline persoonlijkheidsproblematiek die gekend zijn binnen het team/ netwerk van Cadans en die in een (bijna) crisissituatie verkeren, kunnen baat hebben bij het tijdelijk verlaten van hun eigen omgeving. Daarvoor kunnen zij een beroep doen op een korte crisisopname (max. 8 weken) op de afdeling. Een crisisopname is bedoeld om een crisis te voorkomen of beter te leren hanteren (o.a. met behulp van een crisis-signaleringsplan). Daarnaast kunnen de basisvaardigheden van kernoplettendheidsvaardigheden en mindfulness opgefrist worden.

Vanuit welke visie werken wij?

Het therapeutisch behandelkader is dat van de Dialectische Gedragstherapie (DGT), ontwikkeld door Professor Marsha M. Linehan. DGT is een vorm van cognitieve gedragstherapie, en is een ‘op-het-leven-gericht’ programma. Valideren van het lijden en aanmoedigen tot verandering vormen de twee pijlers van de dialectiek. De gezonde mogelijkheden worden daarbij benadrukt en de eigen innerlijke kracht wordt sterk aangesproken.

Naast de DGT wordt een aanbod voorzien gebaseerd op de lichaamsgefundeerde en experiëntiële psychotherapie (Pesso). Ook de compassion focused therapy (Gilbert) vormt een belangrijk onderdeel van onze therapie.  

Boek 'Evenwicht in borderline, borderline in evenwicht'

De derde druk van het boek ‘Evenwicht in borderline, borderline in evenwicht’ werd gepubliceerd. Dit werkboek met oefeningen, tips en theorie over de Dialectische Gedragstherapie werd samengesteld door het Cadans-team en wordt o.a. gebruikt tijdens de behandeling.

Het boek is verkrijgbaar aan de receptie van campus Gent en kost €30.