Opname Kasteelplus

Voor wie ?

Zorgvragers met een alcohol- en/of medicatieafhankelijkheid die gemotiveerd zijn om te streven naar totale abstinentie (niets meer gebruiken) en die matig tot goed cognitief functioneren. Aan beide criteria moet voldaan zijn.

Waar werken we samen naartoe ?

Omdat er bij verslaving sprake is van controleverlies, is de keuze om volledig te stoppen met drinken of medicatie misbruiken de enige mogelijkheid. Om deze moeilijke keuze te kunnen maken en vast te houden, werken we aan de persoonlijke motivatie en inzicht in het verslavingsgedrag van de zorgvrager, verbeteren we de levenskwaliteit en bieden een alternatief voor problematisch middelenmisbruik.

Het doel van de behandeling is meer dan een leven zonder alcohol of medicatie: we streven naar een positieve levensstijl, een positief zelfbeeld, een adequaat probleemoplossend vermogen, gezonde familiale en sociale relaties en het kunnen genieten van een leven zonder verslavende middelen.

Wat bieden we aan ?

Men doorloopt het groepsprogramma in opname. Na minimum drie weken (motivatiemodule) kan overgegaan worden naar dagbehandeling. Ons programma bestaat uit 5 modules. Niet alle modules hoeven doorlopen te worden; de toewijzing naar de modules gebeurt op maat. De gemiddelde duur van een programma duurt 9 weken.

  • Observatiemodule: specifieke observatie module die zich richt op fysieke ontwenning, tot rust komen in een prikkelarme omgeving, een crisissituatie ten gevolge van herval couperen en kennismaking met en oriëntatie in de verslavingszorg. Deze module duurt 1 tot max 3 weken.
  • Motivatiemodule: er wordt vooral gewerkt aan de eigen motivatie en info geven omtrent verslaving. Deze module duurt 3 weken.
  • Bewustzijnsmodule: stilstaan bij het inzicht krijgen in eigen verslavingsgedrag en aanleren van nieuwe vaardigheden in omgaan met gebruik. Deze module duurt 3 weken.
  • Actiemodule: focus op uitbouw van evenwichtige structuur, maatschappelijke re-integratie en nazorg. Kort traject van 3 weken.
  • Herstelmodule: intensieve en concrete voorbereiding op de terugkeer naar huis. Aandachtspunten hierbij: voorkomen van terugval, aanleren van vaardigheden, werken rond structuur en tijdsinvulling, voorbereiden en installeren van de nazorg en het leren omgaan met aanpassingen van de zorgvrager aan zijn milieu en omgekeerd. De duur wordt op maat bekeken.

Familieleden en steunfiguren zijn belangrijke partners die we betrekken in dit traject. Na de behandeling is nazorg mogelijk.
 

Vanuit welke visie werken wij?

De problemen bij middelenafhankelijkheid zijn meestal complex. De verschillende factoren die het ontstaan, de ontwikkeling en de gevolgen van de verslaving bepalen, situeren zich op het biologische, psychologische of sociale domein en zijn onderling sterk verweven (biopsychosociaal model).

De laatste jaren wordt dit model aangevuld met het hersenziektemodel (duaal-procesmodel), dat ervan uit gaat dat middelenafhankelijkheid te maken heeft met verstoring van zowel de gecontroleerde/bewuste als van de automatische processen in de hersenen.

Ons programma is hoofdzakelijk opgebouwd vanuit cognitieve gedragstherapie. Daarnaast is onze familiewerking gebaseerd op systeemtherapie en onze derde module (terugkeer naar huis voorbereiden) ontwikkeld vanuit oplossingsgerichte therapie.