Thuisbehandeling Moeder en Baby

Wat bieden we aan?

Centrum Moeder en Baby biedt een behandeling voor moeders die na de bevalling worden geconfronteerd met psychische problemen zoals:

  • Depressie
  • Angststoornis en/of Obsessief-Compulsieve Stoornis
  • Aanpassingsstoornis
  • Bipolaire stoornis
  • Psychose

Door deze problemen kan het hechtingsproces met de baby onder druk komen te staan.
Tot de babyleeftijd van 1 jaar kunnen moeders mét hun baby bij ons terecht. De begeleiding is in duur beperkt tot de babyleeftijd van 18 maanden.

Ons behandelaanbod is niet gericht op de behandeling van primaire verslavingsproblemen en sociaal-opvoedkundige problemen.

Waar werken we naartoe?

Samen met de moeder en belangrijke anderen wordt een behandelplan opgesteld gericht op:

  • Behandeling van de psychiatrische problematiek van de moeder
  • Herstellen van het persoonlijk functioneren van de moeder
  • Handhaven en verbeteren van de band tussen moeder en baby
  • Stimuleren van een gezonde ontwikkeling van de baby
  • Uitbouwen van een ondersteunende context voor het jonge gezin

Wat bieden we aan?

SESSIES AAN HUIS

De thuisbegeleiding is georganiseerd in sessies van 2u, met een maximale frequentie van 2 maal per week. De hulpverlening richt zich op:

  • psychologische ondersteuning van de jonge moeder
  • leren kennen en aanwenden van eigen sterktes
  • vaardiger worden in het omgaan met eigen kwetsbaarheden en externe stressfactoren
  • verhogen van ouderlijke vaardigheden


SESSIES IN HET CENTRUM

Tijdens het volledige behandelingstraject wordt de moeder opgevolgd door de psychiater van het centrum. Om de 3 à 4 weken hebben moeder en baby een consult bij de psychiater van het centrum. Deze consultatie is gratis, maar niet vrijblijvend. Daarnaast kunnen moeder en baby op indicatie aansluiten bij sessies uit het residentiële behandelaanbod.


OPBOUWEN ZORGNETWERK

Het opbouwen van een professioneel en informeel zorgnetwerk rondom moeder en baby is noodzakelijk daar waar er nog geen of onvoldoende uitgebreid netwerk bestaat. Met de partners in zorg die reeds actief zijn in de thuiscontext willen we gericht samenwerken.


VERLOOP VAN DE BEHANDELING

We starten met een uitgebreid kennismakingsgesprek zowel met een van de psychologen, als met de  verpleegkundige of maatschappelijk werker die de moeder zullen opvolgen.
Na het kennismakingsgesprek wordt er beslist of er een behandeltraject wordt opgestart. We streven naar een startfrequentie van 2 huisbezoeken per week door de verpleegkundige/maatschappelijk werker.

Gemiddeld elke 6 weken plannen we een evaluatiegesprek. Hierbij zijn de psycholoog en de psychiater aanwezig. Tijdens een evaluatiemoment wordt er teruggeblikt en vooruitgekeken met betrekking tot de gestelde doelstellingen van het individuele behandeltraject. Indien nodig worden deze bijgesteld en/of kan de frequentie van de huisbezoeken worden aangepast.

Het einde van een thuisbehandelingstraject gebeurt in overleg met de begeleiders en de psychiater van het centrum.

Vanuit welke visie werken wij?

Psychische problemen in het postpartum ontstaan vanuit een samenspel van biologische kwetsbaarheden, psychologische en sociale stressfactoren. Vanuit deze drie invalshoeken bieden we een individuele behandeling aan afgestemd op de hulpvraag van de betrokken moeder en haar gezin.

De psychotherapeutische stromingen die centraal staan zijn: cognitieve gedragstherapie, schematherapie en cliëntgerichte therapie.

Wij geloven sterk in het belang van het werken met de dyade moeder-baby. Het behandelen van de psychiatrische problematiek van de moeder in aanwezigheid van haar baby houdt kansen in voor beiden. De affectieve band tussen hen kan zich verder ontwikkelen, de moeder kan verder groeien in haar moederrol en voor de baby realiseren we belangrijke voorwaarden voor een veilige hechting en een gezonde sociale ontwikkeling. Aangezien psychische problemen in het postpartum de emotionele beschikbaarheid van de moeder naar haar baby kunnen bemoeilijken, richt de behandeling zich ook actief op het faciliteren van het affectieve contact tussen moeder en baby.

Onze zorg gaat ook uit naar de partner die actief betrokken wordt bij het behandelproces en bij de zorg voor de baby, zodanig dat er verbinding kan blijven met moeder en baby.