Opname Jovo

Voor wie?

Jovo is een opname- en behandelunit voor jongvolwassenen tussen 17 en 23 jaar die aangemeld worden met een aanpassings-, stemmings- of angstproblematiek, of met een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. We richten ons op jongvolwassenen die omwille van een psychiatrische problematiek vastlopen in de overgang naar volwassenheid toe. Deze jongvolwassenen wonen of studeren/werken in Oost- en het zuiden van West-Vlaanderen.

Een aantal jongeren is eerder gebaat bij een meer gespecialiseerd behandelaanbod. In dit geval verwijzen we naar de meest geschikte afdelingen binnen of buiten ons eigen centrum:

  • Jongeren met een psychotische kwetsbaarheid verwijzen we naar Dageraad.
  • Jongeren met een licht mentale beperking verwijzen we naar afdeling de Steiger.
  • Jongeren met borderlineproblematiek die nood hebben aan gestructureerde DGT verwijzen we naar Cadans (Gent) of Da Capo (Sint-Niklaas).  
  • Jongeren met primaire verslavingsproblematiek verwijzen we naar DAM of ambulante drughulpverlening.
  • Jongeren met primaire eetproblematiek verwijzen we naar UZ afdeling eetstoornissen.

Waar werken we samen naartoe?

Met de jongvolwassenen zoeken we naar een manier om beweging te krijgen in een vastgelopen situatie. We helpen de jongeren om inzicht te krijgen in de huidige problematiek en om grip te krijgen op de cognitieve patronen of gedragspatronen die zich hebben ontwikkeld. Vervolgens zoeken we mogelijkheden tot verandering. Eerder dan problemen “op te lossen”, gaan we op zoek naar nieuwe manieren om ermee om te gaan. 

Naast de focus op de problematiek gaan we samen op zoek naar de veerkracht, talenten en wensen van de jongvolwassenen. We willen opnieuw perspectief creëren, en de jongere helpen zichzelf te herontdekken en (her)connecteren met zichzelf. Identiteit is hierin een belangrijk thema.  

Tenslotte streven we naar het realiseren van nieuwe perspectieven of mogelijkheden in de omgeving van de jongvolwassenen: het herstellen van de connectie met de thuiscontext, het zoeken van een mogelijke opbouw naar werk/studeren en het werken naar maatschappelijke integratie (vrije tijd en hobby’s). 

Wat bieden we aan?

Het zorgprogramma in Jovo bestaat uit een combinatie van groepsgerichte en individuele therapieën.

Het groepsgericht programma bestaat momenteel uit 2 groepen:

  • “Blauwe” groep: deze groep richt zich naar jongvolwassenen die hun middelbaar diploma nog moeten halen. In deze groep wordt naast het aanbieden van therapieën ook intensief samengewerkt met de ziekenhuisschool van Stad Gent. Concreet volgt elke jongere in deze groep 7u les en wordt samen met de school het onderwijstraject verder verkend.
  • “Groene” groep: deze groep richt zich naar jongvolwassenen die hoger onderwijs willen volgen of naar een arbeidssituatie toe werken. Concreet begeleiden we jongvolwassenen in hun studiekeuze of schooltraject of starten we arbeidstrajectbegeleiding.

Beide groepen hebben een programma dat bestaat uit een combinatie van verbale en ervaringsgerichte groepstherapieën. Het verbale gedeelte omvat groepsgesprekken, weekendbespreking, een aantal modules rond specifieke thema’s (bv. zelfbeeld, crisishantering…). De ervaringsgerichte therapie omvat o.a. muziektherapie, hippotherapie, lichaamsgerichte therapie, kook, psycho-educatie, beeldende therapie, crea, sport...

Daarnaast zijn er ook wekelijkse individuele gesprekken met de IB, psychiater, psycholoog en indien nodig met de maatschappelijk werker.

Op reguliere basis zijn er ook er gesprekken met de relevante betrokkenen uit de omgeving van de jongvolwassene, zoals ouders of andere familieleden, of met andere hulpverleners.

Naast de therapeutische behandeling wordt ook sterk ingezet op de leefsituatie van de jongvolwassene. We gaan tijdens de opname aan de slag rond concrete thema’s die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Het verdere traject op vlak van opleiding of werk wordt op punt gesteld. Waar nodig worden de administratieve of financiële zorgen behartigd. Wonen is ook vaak een thema waar we mee aan de slag gaan. We hechten belang aan een goede nazorg met een degelijk zorgplan dat samen met de jongere en de context wordt opgesteld.

Vanuit welke visie werken wij?

Samenwerking en inspraak zijn belangrijke thema’s op Jovo. We hechten veel belang aan inspraak van de jongere via wekelijkse groepsgesprekken, maandelijkse JOVO-raad…

Daarnaast wordt van de jongeren verwacht dat ze samen met het team vormgeven aan hun eigen behandelplan. In een maandelijks zorgoverleg gaan we in gesprek over het verloop van de opname en bepalen we samen de doelstellingen voor de komende periode.  

Krachtgericht werken staat centraal doorheen de opname. Hieronder verstaan wij het ontplooien van talenten en mogelijkheden bij de jongvolwassene, en stimuleren van activering in verschillende levensdomeinen. 

Jovo wil voor jongeren een veilige plaats zijn om te experimenteren. We geven jongeren kansen en bewaken daarnaast een veilig therapeutisch klimaat. Zo hechten we belang aan herstel motivatie en engagement. 

De psychotherapeutische accenten van ons zorgprogramma komen uit de systeemtheorie en de cognitieve gedragstherapie. Daarnaast helpen we jongeren om te kunnen stilstaan bij de eigen gevoelens, gedachten en bedoelingen en die van anderen. We doen dit via mentalisatie-bevorderende technieken.