Dagbehandeling De Kaap - Schoolweigering

Voor wie?

De dagbehandeling is er voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die moeilijk of niet meer op school geraken (schoolweigeringsproblematiek). De Kaap is partner in het praktijkonderzoek ‘Angst voor de schoolpoort’ van Hogent, een onderzoek gericht op de problematiek van schoolweigering.

Dit heeft geresulteerd in een praktische tool voor scholen en een filmpje. Meer info vind je op: https://www.hogent.be/projecten/angst-voor-de-schoolpoort/

HoGent - project schoolweigering

Waar werken we samen naartoe?

Een traject in dagbehandeling start met het verkennen van de noden, sterktes en hulpvraag van de jongere en het nadenken over de doelstellingen van de behandeling. Samen met de jongere wordt een behandelplan opgesteld; de ouders, school waar de jongere is ingeschreven, het CLB, vroegere hulpverleners…. worden hierbij betrokken (contextgerichte behandeling).

  • De jongeren, hun familiale/sociale context en het team van De Kaap gaat een traject aan dat op een kwaliteitsvolle manier een antwoord biedt op de zorgnoden.
  • In dialoog tussen behandelteam en jongere/context ontwikkelt zich een verhaal met aandacht voor de sterktes en de noden van de jongere.
  • Samen wordt op zoek gegaan naar nieuwe perspectieven die (vooral) verbindend werken met de buitenwereld.

Wat bieden we aan?

Zorgaanbod op weekdagen, van 9 uur tot 16 uur. Het aantal dagen dat de jongere per week komt, is afhankelijk van de behandelnoden.

Leefgroepswerking

  • De jongeren verblijven in een leefgroep met leeftijdsgenoten
  • De behandeling vertrekt vanuit een groepsaanbod en houdt rekening met de individuele noden van elke jongere
  • Het team streeft naar een veilig maar voldoende stimulerend leefklimaat.

Therapieën

  • verbale (psychotherapie - groepstherapie) en non-verbale therapieën, in groep en op indicatie individueel: ergotherapie, psychomotore therapie, muziektherapie, hippotherapie, dramatherapie
  • onderwijs binnen de ziekenhuisschool
  • groepsactiviteiten binnen de leefgroep
  • gezinsgesprekken 
  • psychodiagnostische screening
  • jongerenparticipatie in het beleid van de Kaap (de jongerenraad)
  • farmacotherapie indien aangewezen

Nazorg

Veel aandacht gaat uit naar de continuïteit in zorg. Samen met jongere en context werken we, waar aangewezen, gepaste nazorg uit (o.a.postkuur).

Vanuit welke visie werken wij?

De Kaap hanteert een contextgerichte kindbehandeling: met de jongeren en hun familiale/sociale context wordt een traject aangegaan dat op een kwaliteitsvolle manier een antwoord biedt op hun zorgnoden. In dialoog tussen behandelteam en jongere/context ontwikkelt zich een verhaal met aandacht voor de sterktes en de noden van het kind. Samen wordt op zoek gegaan naar nieuwe perspectieven die (vooral) verbindend werken met de buitenwereld.

Met de gezins-en contextgerichtheid onderstreept het team het belang van de ouderfiguren sterk te betrekken bij de behandeling. Informele contactmogelijkheden tussen ouders, kind en team (bezoek, telefoons, multimedia) worden gestimuleerd. De basishouding naar gezinnen is beïnvloed door het ruime systemische gedachtegoed (contextueel, structureel, narratief…) en wordt gekenmerkt door een fundamenteel respect voor de loyauteiten van het kind voor zijn omgeving. Er wordt in vaak pathologische gezinssituaties gezocht naar bronnen van vertrouwen en groei en er wordt rekening gehouden met de specifieke noden van ieder gezin en met de eigenheid van elk gezinslid.

De zorg verloopt geïntegreerd vanuit een interdisciplinair behandelteam met psychiaters, psychologen, sociale dienst, groepsleiding, therapeuten en leerkrachten.

Vanuit een eclectische zienswijze, gebaseerd op de verschillende denkkaders, biedt De Kaap een sterk contextuele benadering met gepaste aandacht voor de innerlijke wereld van het kind. De behandeling is een doorlopend proces van beeldvorming, denken en (be)handelen dat telkens opnieuw bijgestuurd wordt.

Het behandelplan groeit in samenspraak met jongere, context en team. Tijdens de eerste teamvergaderingen worden werkhypothesen en daaruit voortvloeiende behandeldoelstellingen geformuleerd. Na twee maand volgt een interdisciplinaire bespreking over het afgelegde traject en worden, indien nodig, verdere doelstellingen uitgestippeld. Alle keuzes en beslissingen gebeuren in overleg.