“Kunnen meelezen in je eigen dossier is zo waardevol.” Hoe het EPD zorgvragers beter betrekt in hun herstelproces
“Kunnen meelezen in je eigen dossier is zo waardevol.” Hoe het EPD zorgvragers beter betrekt in hun herstelproces
Wat als je als zorgvrager zélf kan meevolgen wat er over jou geschreven wordt? En niet hoeft te gissen naar observaties, evaluaties of therapiedoelen, maar mee kan lezen? In KARUS is dat dagelijkse praktijk. Via een toegankelijker elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen zorgvragers inzicht krijgen in hun traject – van opname tot evaluatie.
KARUS werkt al jaren met een elektronisch patiëntentdossier (EPD). Twee jaar geleden zetten we de stap naar meer toegankelijkheid voor de zorgvrager. Dat deden we in samenwerking met Obasi - onze software leverancier - en enkele andere ziekenhuizen.
Vandaag kunnen afdelingen zelf kiezen welke delen ze openstellen voor de zorgvragers. Er zijn ook delen waarbij de zorgvrager zelf actief input kan geven. Wat een afdeling al dan niet openstelt, is afhankelijk van de werking en wat wenselijk is voor het herstelproces van de zorgvragers.
Een toegankelijk EPD zorgt ervoor dat het dossier steeds meer van de zorgvrager wordt. Dat vraagt een nieuwe manier van werken, maar versterkt transparantie, betrokkenheid en participatie bij de zorgvrager.
“Een toegankelijker EPD zorgt voor transparantie en heldere communicatie”
Hoe werkt dat in de praktijk? We vroegen het aan Roald Van der Eecken, afdelingsverantwoordelijke bij Cadans. “Een toegankelijk EPD voor de zorgvrager is voor ons een hefboom voor open communicatie”, vertelt Roald. “In het EPD staat zo goed als alle info over de zorgvrager en hun traject. Denk aan observaties, therapieplanning, medicatie, opname- en ontslagbrieven… Alles zit erin.
We zijn een multidisciplinair team, en elk lid van ons team kan er in en vult het aan. Zo weet iedereen wat de doelstellingen voor de zorgvrager zijn en op welke termijn we die willen bereiken.
Dat we dat nu kunnen openstellen voor de zorgvrager, is voor ons heel belangrijk. We kiezen ervoor om hen vanaf het begin toegang te geven tot hun dossier. Dat impliceert ook dat wat we schrijven zo helder mogelijk moet zijn. Dus passen we onze schrijfstijl aan: duidelijk, objectief en zonder misverstanden. Want we willen vermijden dat wat we schrijven anders geïnterpreteerd wordt.”
De transparantie heeft volgens Roald grote voordelen: “Er is minder achterdocht dan voorheen. Vroeger kregen we wel eens de vraag: ‘Wat schrijven jullie over mij?’ Nu lezen ze mee. Daarnaast krijgt de zorgvrager inzicht in wat goed loopt en wat beter kan.”
“Het is eigenlijk een soort dagboek van je herstelproces”
Ook zorgvragers ervaren dat als een meerwaarde voor hun herstelproces. Ze kunnen er op terugvallen, bijvoorbeeld na een lang gesprek met een zorgverlener.
Mira*: “Het patiëntendossier is voor ons meer dan een dossier, het is eigenlijk een soort van dagboek. Je hele traject staat erin. Alles wat besproken is – evaluaties, samenvattingen van coaching gesprekken, observaties… En soms is dat confronterend. Maar het is net goed dat we kunnen meelezen en dat we weten wat zorgverleners over ons schrijven, ook als het minder gaat.”
Oscar*: “Dat maakt ook dat je je eigen evolutie kan zien. Daarnaast biedt het een houvast wanneer het minder gaat. Door terug te kunnen lezen, herinner je jezelf eraan wat wel goed loopt. Dat geeft moed om door te gaan.”
Mira: “Daarnaast helpt het om te verwoorden hoe je staat in je herstelproces. Tijdens een gesprek kunnen de emoties hoog oplopen. Als je nadien leest dat de zorgverlener daar iets moois over heeft geschreven, helpt dat.”
“En voel je je begrepen”, vult Oscar aan.
“Iedereen zit samen aan tafel – inclusief de zorgvrager”
Het dossier openstellen voor de zorgvrager past in de werking van Cadans. “Zorgvragers zitten mee aan tafel tijdens teammomenten, en ze bereiden die momenten ook voor via het EPD. Tijdens de teamvergadering brengt de zorgvrager zijn voorbereiding, en heeft iedereen van het team de kans om feedback te geven. We vinden het belangrijk om dit samen met de zorgvrager te doen. Het gaat immers om hun proces”, vertelt de afdelingsverantwoordelijke hierover.
Oscar: “Ik vind het mooi dat we toegang krijgen tot ons dossier. Dat wij betrokken worden in de observaties en evaluaties van het team, is heel waardevol.”
*Mira en Oscar zijn schuilnamen om de privacy van de zorgvragers te beschermen.