KARUS zet in op duurzaamheid met warmtenetproject

KARUS investeert verder in duurzaamheid door de lancering van een ambitieus warmtenetproject op de campus in Melle. De eerste symbolische spadesteek werd uitgevoerd op dinsdag 10 oktober 2023 door de financieel, administratief en facilitair directeur, Elsie Porrez. Deze markeert het begin van een innovatieve stap naar een groenere toekomst.

KARUS legt met de aanleg van een nieuw warmtenet de focus op de ontwikkeling van een efficiënte warmtedistributie, het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen en het aanzienlijk verminderen van het gebruik van aardgas.

In 2021 heeft een gerenommeerd studiebureau verschillende scenario's geanalyseerd om de optimale dekking van de warmtebehoefte te bepalen. Met 13 te verwarmen gebouwen op de campus in Melle, was er duidelijk nood aan een oplossing op lange termijn. Een warmtenet bleek de beste keuze.
 

Warmtenet KARUS

Dirk Focquet, manager infrastructuur bij KARUS, legt uit: "Via een nieuwe centrale stookplaats zullen alle gebouwen via een ondergronds warmtenet worden voorzien van warm water voor centrale verwarming en warm waterbereiding. Tijdens de zomer streven we naar maximale efficiëntie van onze zonnepanelen door sanitair warm water decentraal per gebouw te produceren met behulp van warmtepompen. Dit stelt ons in staat om ons warmtenet enkele maanden buiten werking te stellen en ons gasverbruik sterk te reduceren."

Bovendien zal de warmte- en energievraag worden geregeld en opgevolgd via een geavanceerd gebouwenbeheersysteem, waardoor het gasverbruik aanzienlijk kan worden verminderd.

Ter ondersteuning van deze investering kan KARUS rekenen op 30% subsidie via het goedgekeurde dossier voor relancesteun van het VEB (Vlaams Energiebedrijf).

“KARUS zet zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de klimaatuitdaging, volledig in lijn met de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050”, zegt Elsie Porrez, financieel, administratief en facilitair directeur bij KARUS. “Met dit project nemen we onze verantwoordelijkheid in het streven naar een duurzame toekomst.” 

Parallel aan dit project vernieuwt KARUS ook het glasvezelnetwerk, de buitenverlichting en de voedingsleidingen van de buitenhydranten op de campus in Melle. De werken zijn ondertussen volop gestart en zullen ongeveer één jaar in beslag nemen.